Otomatik Eksternal Defibrilatör (OED), normal kalp ritmini eski haline getirmek için göğüs duvarından kalbe bir şok veren taşınabilir bir tıbbi cihazdır.
Terimin anlamını anlamak için her bir kelimeyi ayrı şekilde incelememiz gerekir. Otomatik, cihazın, şok verme işleminin gerekip gerekmediğini belirlemek için bir tıp uzmanının yorumunu gerektirmeden anlaşılabileceği anlamına gelir. Modern Otomatik Eksternal Defibrilatör (OED) cihazları o kadar gelişmiştir ki, ani bir kalp durması ve şok edici bir olayın gerçekleşip gerçekleşmediği kolayca belirlenebilir. Eksternal yani harici, vücut dışında harici kullanım içindir. Ameliyat sırasında kalbe şok vermek için tasarlanmış defibrilatörler veya gerektiğinde kalbi izlemek ve otomatik olarak şok uyguamak için vücuda implante edilen defibrilatörler harici olarak adlandırılmaz. Otomatik Eksternal Defibrilatörler genellikle iş sağlığı ve güvenliği gerektiren alanlarda, spor salonlarında, okullarda, kamusal alanlarda ilk yardım eğitimi almış kişiler tarafından komutların takip edilmesiyle rahatlıkla kullanılabilir. Otomatik defibrilatörler iki şekildedir.
Tam Otomatik Defibrilatör Nedir?
Otomatik Eksternal Defibrilatör (OED), normal kalp ritmini eski haline getirmek için göğüs duvarından kalbe bir şok veren taşınabilir bir tıbbi cihazdır. OED'ler, kalbin beklenmedik bir şekilde atmayı bıraktığı ani kalp durması durumlarında tedavi amaçlı kullanılır. Tam Otomatik Eksternal Defibrilatör, kullanımı kolay olacak şekilde tasarlanmıştır. Eğitimli sağlık profesyonellerinin yanı sıra tıp eğitimi almamış kişiler tarafından da kullanılabilir. Tam otomatik olması sebebiyle insan müdahalesine gerek kalmadan da şok verebilir. Kısacası, tam otomatik defibrilatörler kullanılırken cihazı aktif hale getirerek pedleri vücuda doğru bir şekilde yerleştirmek yeterli olacaktır. Analiz ve şoklamayı cihaz kendiliğinden yönetmektedir.
Yarı Otomatik Defibrilatör Nedir?
Otomatik Eksternal Defibrilatör (OED), normal kalp ritmini eski haline getirmek için göğüs duvarından kalbe bir şok veren taşınabilir bir tıbbi cihazdır. Yarı Otomatik Defibrilatörün Tam Otomatik Defibrilatörden tek farkı uygulama yapacak kişinin komutları ve talimatları takip ederek şok düğmesine basması gerektiğidir. Defibrilasyonu yönetecek kişi cihazı aktif hale getirecek, pedleri doğru bir şekilde yerleştirecek ve cihazın otomatik olarak analizinden sonra şok düğmesine basması gerekecektir.
Yorum yazın
Bu site hCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için hCaptcha Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.